att sakta sakta återvända.


jag har passat på att gå i ide några dagar. att ta mig lyxen och nödvändigheten av att bara vara utan att vara uppkopplad eller ha radarn på ständigt och jämt. och så skönt det har varit. först idag faktiskt som jag känner ett visst behov av att klä mig (kan man annat än att älska pyjamas), kanske ta på lite mascara och kamma håret.


men som efter alla välbehövliga vilor kommer det en dag när det är dags att återvända till verkligheten. så idag har jag följaktligen surfat runt på er fina bloggar, kollat nyheterna och börjat planera den kommande veckan. är galet lycklig över att jag har mer än hel veckas ledighet kvar.


njutit har jag även gjort av julen som redan är över för den här gången {har det inte gått hysteriskt snabbt eller är det bara jag som inte hunnit med?}.
vi inledde i söndags med ett enkelt julbord med grannarna. i vår strävan att i år tänka utanför boxen och inte köra på i gamla hjulspår när det kom till julmaten (vi är inga julmatsälskare i vår familj) serverade vi julskinka 'a la ernst, dvs vi skippade senapsgriljeringen (oh halleluja säger jag som bara ätit julskinka för att det liksom har hört till) och lät svålen sitta kvar, rispade rutmönster med vass kniv och körde på en gojjig blandning av japansk soja, fänkål, rosmarin, timjan och honung. och dubbel-halleluja. såå gott! till detta serverade vi favoriten asiatisk rödkålssallad.


julafton firade vi med min mamma och det blev en julafton precis som vi önskade. återigen skippades julmaten. vi började med en toast skagen och en butelj moët & chandon (detta gör vi alla jular istället för glögg till kalle anka) och sedan följde en magisk torskrygg med tillbehör tillagad av maken. även till detta serverade vi champagne. oh joy to the world, det blev så uppskattat. pojkarna åt som de aldrig sett mat tidigare och min lilla mamma njöt av varenda tugga.

detta är något vi började prata om för flera jular sedan men av gammal vana och tradition har vi kört på med samma julbord 'as last year'. men inte längre. och vet ni vad det bästa är? bara rester av det vi gillar. inga rester som slängs om några veckor för att någon annan i släkten ville ha detta på julbordet.


traditioner vi dock inte rubbar på är julklappar såklart. alla blev nöjda och fick vad de hade önskat sig. även jag *ler*.
och när klapparna var utdelade var det dags för kvällens höjdpunkt. pyjamas på och så bänkade vi oss i soffan (med julgodis) framför en gammal klassisk hollywoodfilm i svart/vitt.

och där i soffan övergick julaftonskvällen i natt.


juldagen började med mysfrukost med rester av julskinkan och andra goda tillbehör, surdegsbakat bröd, baljor med kaffe och nypressad juice.

sedan körde vi min mamma hem och började förbereda oss för nästa firande. vi har som tradition att varje juldag fira denna dag med en av mina käraste vänner (vi har kännt varandra i evigheter, i 40 år i år faktiskt) och hennes underbara familj. varje år är det samma procedur. vi äter dansk fläskesteg med alla de godaste tillbehör, spelar paketleken, spelar spel och äter de möraste mest välsmakande småkakor, bakade av vännens svärmor med massor av kärlek och smör. kak-koma är bara förnamnet.


så var vår jul, samma samma men ändå annorlunda.

och nu dags att ta en tur till mataffären, kylskåpet ekar tomt - inga rester var det ju.

3 kommentarer:

 1. Åh, vilken underbar beskrivning av er jul. Det där med bubbel och en riktigt god middag låter lockande. Visserligen gillar jag verkligen julmaten - ett urval av den åtminstone - och vi har skalat ned rejält så att allas favoriter finns på bordet. Låter som att ni skapat fina traditioner med både släkt och vänner. Härligt. Och fortsätt nu njuta ledigheten. Kram!

  SvaraRadera
 2. Blir alldeles lycklig av att läsa det här - så underbart det låter! Helt i min stil :-)

  TACK härliga du för vackra bilder, fina hälsningar och en fantastisk blogg!

  Idag kör vi bubbel genomgående och firar att ett nytt spännande år väntar!

  GOTT NYTT ÅR!

  Stor kram
  Lotta

  SvaraRadera
 3. Annelie - Jag tror verkligen på det där med att bara välja det 'göttaste', det man njuter mest av och inte vill avstå. Kan tänka mig att vi nästa år har med några julbordsfavoriter, för då har vi ju varit utan så länge att det säkert smakar igen. Men bubbel och toast skagen till Kalle Anka - den traditionen ändrar vi inte i första taget. Kram!
  Lotta - Bubbel, jag älskar bubbel. För mig smakar det fest som inget annat. Njut hela dagen! Kram!

  SvaraRadera